Verantwoorde Soja?
Soja is overal. Het is een ingrediënt van veevoer en dus indirect verwerkt in vlees, zuivel en eieren. Het zit in levensmiddelen, maar ook in cosmetische producten en wasmiddelen. Én het wordt in toenemende mate gebruikt als biobrandstof (biodiesel).
De teelt van soja groeit, met alle bijbehorende gevolgen als ontbossing, schaalvergroting, grondconflicten, pesticidengebruik of genetische modificatieproblematiek.
Tien Nederlandse maatschappelijke organisaties hebben zich in 2004 verenigd in de Nederlandse sojacoalitie om de sojaproblematiek op de kaart te zetten en om, samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden in productie landen en in verwerkende landen, naar oplossingen te zoeken.
De Sojacoalitie heeft onlangs een brochure uitgegeven: Soja Barometer 2009 : soja die je niet ziet. In de brochure worden overzichten gegeven van benodigde hoeveelheden soja per kilo geproduceerde voedingsmiddel (met name vlees), de negatieve gevolgen van de groei van sojaproductie, de mondiale sojateelt en sojahandel, de consumptie in Nederland met daarbij behorend areaal. Gekeken wordt naar het aandeel verantwoorde en gecertificeerde soja dat in 2008 in Nederland verwerkt, geconsumeerd of verhandeld werd. De resultaten van een aantal programma’s voor verbetering van de sojateelt zijn pas te zien in een volgende editie van deze Barometer.
De brochure is onderbouwd met een onderzoeksrapport. In dit onderzoeksrapport wordt op overzichtelijke wijze aangegeven hoeveel soja er jaarlijks in Nederland wordt ingekocht en verwerkt in voeding en welk deel van deze soja verantwoord kan worden genoemd. Het is de bedoeling om het onderzoek periodiek te herhalen en te zien of de inspanningen van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties om de sojateelt duurzamer te maken, zijn vruchten afwerpt.
| Brochure Soja Barometer 2009 | Onderzoeksrapport | website Sojacoalitie |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten