KennisBank Biologische Landbouw en Voeding
Actueel

Geavanceerd zoeken



dinsdag 11 september 2007

Effect van temperatuur tijdens de opfok op de slachtkwaliteit van biologisch gehouden vleesvarkens

Op Praktijkcentrum Raalte is onderzocht wat het effect is van ruimtetemperatuur tijdens de zoogperiode en de opfokperiode op de technische resultaten en gezondheid van biggen en vleesvarkens en op de slachtkwaliteit van vleesvarkens. Het voordeel van koud huisvesten van biggen is dat ze meer voer opnemen tijdens zowel de zoog- als opfokperiode, dat ze sneller groeien en 5,00 Euro meer opbrengen aan het einde van de opfok dan warm gehuisveste biggen. Bovendien levert het een energiebesparing op van 0,80 Euro per afgeleverde big. Nadelen zijn dat in koude kraamafdelingen meer biggen worden doodgelegen door de zeug en dat de vleesvarkens bij afleveren dikker spek en een lager vleespercentage hebben waardoor ze minder opbrengen aan de slachtlijn.

>>Details en volledige tekst

Geen opmerkingen: